Verdener Organisationen im Radio

Deutschlandfunk Kultur, 01.04.2021

Attac oder campact – politische Kampagnen aus Verden an der Aller

Der Länderreport des Deutschlandfunk Kultur hat Verden besucht und sich auf die Suche nach dem Wir gemacht. Dabei kommen ab Minute 4:00 auch das Ökozentrum und ab Minute 5:00 die Bewegungsstiftung zu Wort. Unsere Geschäftsführerin Gabriele Bischoff erzählt, was den Standort Verden ausmacht. Eine Sendung von Michael Hollenbach.

Read more ►

Unser Rückblick auf 2020

In diesem Video blicken Team und Stiftungsrat blicken auf ein turbulentes Jahr zurück und wagen einen Ausblick auf 2021. Für uns ist klar: Wir brauchen auch im kommenden Jahr Protest auf der Straße und im Netz! Denn jetzt werden die politischen Entscheidungen getroffen: Wird es gerechter in diesem Land oder verschärfen wir die Krisen weiter? Die Bewegungsstiftung wird diesen Protest auch 2021 unterstützen!

>>Hier geht es zum Video mit vielen guten Wünschen

Termine: Aus eins mach zwei!

Corona wirbelt auch unsere Termine durcheinander. Eigentlich kommen jedes Jahr Anfang März Stifter*innen und Aktive aus geförderten Projekten in Berlin zur Strategiewerkstatt zusammen. Weil ein Treffen mit 100 Menschen im März 2021 kaum durchführbar sein wird, findet die März-Veranstaltung dieses Mal nur online statt. Dafür hoffen wir auf sinkende Infektionszahlen im Sommer und wollen eine zweite Strategiewerkstatt im Juni veranstalten – live und in Farbe.

>> Mehr Infos dazu

Gastbeitrag zur Agrarwende

Was ist uns Essen wert? Das fragen wir in einem Gastbeitrag für die Frankfurter Rundschau. Wir blicken auf die Proteste der Landwirt*innen und plädieren für einen Schulterschluss mit den Verbraucher*innen - um Druck für eine Agrarwende zu machen.

>>Hier geht's zum Gastbeitrag

Current newsletter published

Fights against racism, resistance towards gravel mining, commitment to keep hospitals from closing and our newest funding decisions. These are the topics of our newest version of „Bewegungsstiftung aktuell“.

Click here to view the PDF

Not yet part of our manifold?

Here you can subscribe to our free printed newsletter via...Read more ►

Radio report with founder

Who is supposed to pay for the corona crisis? That is the question that WDR5 is asking about in a feature. Our founder Ulrike Bock gets a chance to speak about the topic (from min. 7:30 on). The corporate inheritress speaks in favor of capital levy and a raise of inheritance tax.

Do these taxes challenge the economy? Ulrike strongly disagrees and even calls it a legend. The foundation Familienunternehmen, which supports the claim, that inheritance taxes are bad for the economy, is unable to name any businesses that would go bankrupt if the tax would be higher. Therefore...Read more ►

Podcast about the shutdown of hospitals

What are the consequences of the shutdown of one hospital per month? That‘s what Laura Valentukeviciute from Gemeingut in BürgerInnenhand talks about in the newest episode of our podcast.

>> Here you can listen to the podcast

Here you can sign the petition of GiB:

Read more ►

Webinar for people who are interested in the Bewegungsstiftung

You want to support protest movements and are thinking of becoming founder? In that case you can register for our free online webinar for interested parties. On October 28th, 6pm.

>>You can register here

Founder in talkshow

„Wealth has to be redistributed!“ demands one of our founders at the TV talkshow "SWR Nachtcafé". She herself is heiress of a fortune running into millions and signed the appeal "Millionaires for Humanity" which asks for the rich to pay for the expenses of the corona-crisis. You can listen to our founder from minute 33 on.

>>Watch the show

Podcast with Paula

„I wish people would become more rebellious“ goes our movement worker Paula Tilly. In the audio interview she reports about urban warfare in times of Corona, anonymous activism and her efforts for digital autonomy.

>>Here you can listen to the podcast

Displaying results 1 to 10 out of 234

Newsletter Anmeldung

Wir informieren Sie mit unserem Newsletter regelmäßig datenschutzkonform über die Arbeit der Stiftung.

Become an endowment donor now! Strengthen social movements
as part of the network!

Save for protest!

Make an ethical and sustainable investment and donate the interests to projects.

Make engagement possible! Become the direct sponsor of a movement worker. From 10 Euro per month.

Artilleriestraße 6
27283 Verden